Banner4

Portugal

Een dag of 15 weg was het idee bij het boeken van deze vakantie. Heerlijk wegdromen bij al die reisboeken die je mag door worstelen. Uiteindelijk via Internet een huisje geboekt in Portugal. Sinds 2004 wonen de eigenaren in Portugal. Hun website vind je hier.

 

De heenreis hebben we in drie dagen gedaan. Je weet immers niet wat je onderweg tegen gaat komen. De eerste stop is in Frankrijk bij Bordeaux. Hier slapen we in het Campanile hotel Bordeaux Nord - Le Lac. Aankomst is laat in de avond, maar dan hebben we er ook bijna 1100 km. op zitten. De bedden zijn goed, niet bijzonder, maar voor één nacht inclusief het ontbijt hoor je ons niet klagen.

De volgende ochtend zijn we alweer vroeg op weg naar Bejar. Dit is een bergplaats in Midden-Spanje. Het ligt zo'n 30 km van Salamanca en vanaf daar is het nog zo'n 400 km rijden naar onze eindbestemming.

De derde dag van onze heenreis rijden we rond vier uur 's middags Rebeira de Crestos binnen en melden we ons bij onze slaapplaats voor de komende dagen.

In het pension is er een hartelijk ontvangst waarbij we uitleg krijgen over alle mogelijkheden in de omgeving. Ook hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het diner vooraf te bestellen, waardoor we de eerste avond niet op zoek hoeven naar een restaurant. Tijdens ons verblijf hebben we een aantal plaatsen in de omgeving bezocht en op de terug weg hebben we een bezoek gebracht aan Porto.

Batalha, Fatima en Tomar

Wanneer je een katholieke dag wil hebben moet je deze plaatsen zeker een bezoek brengen. We rijden naar Batalha waar we een grote kathedraal bezoeken. De kathedraal in deze plaats heeft geen dak en de klokkentoren is niet afgebouwd. Het verhaal hier achter is, dat de architect en de zak met geld beiden naar Lissabon zijn gehaald om daar te werken aan een ander project. We hebben van familie, welke ook in de buurt op vakantie waren, begrepen dat juist het aangrenzende klooster erg mooi is. Wij hebben dit klooster overgeslagen. Wel hebben we een rondje gewandeld in de kathedraal zelf.

Hierna zijn we naar Fatima gereden en hebben we op het grote plein de lunch genuttigd. Indrukwekkend om verschillende mensen al kruipende naar de kapel te zien gaan. Gelukkig was het nu niet druk, anders is er waarschijnlijk geen doorkomen aan.

Na de lunch zijn we doorgereden naar Tomar, waar we een bezoek hebben gebracht aan een klooster dat groot geworden is doordat de orde der Tempeliers hier een lange tijd aanwezig is geweest. Dit was een erg mooi klooster. Mocht je in de buurt zijn, dan is dit echt een aanrader.

Lissabon

Onze tweede dag in Portugal hebben we gevuld met een bezoek aan Lissabon. Op aanraden van onze gastheer zijn we op zoek gegaan naar het Expo98 terrein, maar helaas was dit niet te vinden (Tip: houdt de borden "Expo98" aan tot je Lissabon in rijdt. Hierna moet je de borden "Oriënt" volgen. De parkeergarage ligt onder de grond, dus gewoon naar beneden rijden). Neem hier de metro naar het centrum. Voor € 3,30 parkeer je hier de hele dag en een dagkaart voor de metro, bus en de tram kost niet veel meer. Kan je in het centrum niet voor parkeren.

In het centrum hebben we rondgewandeld en genoten van de Portugese hoofdstad. Het ziet er erg mooi uit. Er wordt hard gewerkt overal om de stad nog mooier te maken. Na een korte stop op een terras zijn we met lijn 28 op en neer geweest tussen alle kleine smalle steegjes. Halverwege omhoog zijn we uitgestapt en hebben we geluncht met uitzicht op de Taag.

's Middags zijn we naar het maritiem museum gegaan. Hiervoor moet je met lijn 15 richting Balhem gaan en dan voor het grote monument aan de Taag  uitstappen, recht tegenover het museum.

In het maritiem museum van Lissabon staan vele modelschepen tentoongesteld als ook een aantal originele exemplaren. Zo zie je de oorlogsvloot  en de Koninklijke vloot van Portugal. Daarnaast is er een replica geplaatst van de binnenzijde van de Koninklijke suite van Koning Carlos en zijn vrouw koningin Amélia. Je kan hier bijna helemaal doorheen lopen.

Nazaré

Na contact gehad te hebben met de ouders van Farina, zij waren ook in Portugal op vakantie, hadden we afgesproken om elkaar te ontmoeten in Nazaré. Nazaré is een stadje aan een mooie baai waardoor je redelijk beschut bent van de Atlantische oceaan. Hierdoor is zwemmen goed mogelijk. Helaas is deze badplaats in snel tempo aan het uitbreiden en groeien de flatgebouwen met grote snelheid. Dit haalt het idyllische karakter van het stadje weg.

Een steil voetpad en een tandradbaan lopen ieder via een andere route naar de aan de noordzijde van de baai steil uit zee oprijzende rots O Sitio. Vanaf het uitzichtterras aan de rand kijkt u neer op Nazaré. De "Capela da Memória" aan de rand herinnert aan een legende.

Op een mistige morgen in 1182 zou de Heilige Maagd voorkomen hebben dat de edelman Dom Fuas Roupinho met paard en al van de rots zou zijn gestort in zijn jacht op een hert, de duivel, die van de rots afsprong. Doordat de hemel op dat moment openbrak, realiseerden paard en berijder zich hun benarde positie en de correctie geschiedde nog net op tijd.

In de trap, die naar de crypte leidt, moet een uitsparing de pootafdruk in de rots van het hert voorstellen. De kapel is voor een groot deel bedekt met azulejos en heeft twee Mariabeelden.

Caldas da Rainha en Obidos

Vandaag gaan we in de omgeving van ons hostel rond kijken en Caldas da Rainha is onze eerste stop. Hier doen we de boodschappen en lopen even lekker over de lokale markt welke hier de gehele week wordt gehouden.

's Middags rijden we naar Obidos. Dit is een heel leuk stadje dat je vooral moet bezoeken als het geen hoogseizoen is. Er wordt heel veel gedaan om het bezoek te vermaken. In de week na ons bezoek is er een ridderspel waarbij de hele stad verkleed gaat. Dit is zeker de moeite waard horen we en wordt in de wijde omtrek duidelijk aangegeven middels reclameborden. Als je hier in de buurt bent, mag je dit dorp niet overslaan. Ook een aanrader is het meer van Obidos, Lagoa de Obidos. Je komt hier door vanuit Obidos richting Peniche te rijden en dan net buiten Obidos de borden te volgen. Je rijdt dan een flink stuk over een zandpad maar uiteindelijk kom je aan een mooie rustige parkeerplaats.

In het midden van het dorp, net voor het plein voor de kerk, ligt een internet café waar je, na achterlaten van je naam en nationaliteit gratis kan interneten. Was het overal maar zo makkelijk.

Coimbra

Coimbra is een universiteitsstad, zo'n 200 km. ten noorden van Lissabon. Hier zijn we naar toe gegaan vanwege de mooie botanische tuinen bij de universiteit. Een parkeerplaats was snel gevonden, redelijk dicht bij het centrum waarna de klim naar boven kon beginnen... De universiteit ligt namelijk boven op een heuvel, waar de stad Coimbra omheen gebouwd is. Halverwege stoppen we in de hoofdstraat van het centrum om hier een kop koffie te drinken. De koffie bestellen we op een terras aan de Praca 8 de maio bij een restaurant in de zijbeuk van de kerk. Heerlijke koffie en een heel mooi interieur in de kerk. Hierna lopen we verder omhoog naar de universiteit.

Na een flinke klim, op de heetste dag van onze vakantie, komen we boven aan en lopen we de botanische tuinen in. Heerlijk verkoelend en een mooi aangelegde romantische tuin waarbij vele bankjes je heerlijk laten genieten van al het moois.

De Berlenga eilanden

Vanuit onze slaapplaats ben je zo in Peniche vanwaar de boot vertrekt naar de Berlenga eilanden. Vanaf Peniche is het zo'n 45 minuten varen om op  de eilanden te komen waar je, wanneer je echt wil genieten van alle vogels daar, zelfs kan blijven overnachten.

Wij hebben de dagtocht geboekt en hebben de helft van het eiland gezien. We zouden de andere helft van het eiland ook hebben kunnen zien, maar in plaats van de terugweg te voet te doen hebben wij met een kleine motorboot een korte tocht gemaakt terug naar het startpunt van de wandeling.

De Berlenga eilanden zijn mooi, maar je moet wel van meeuwen houden, er zitten hier namelijk enkele duizenden paren.

Sintra en omgeving

De laatste dag op ons logeeradres hebben we besteed aan het bezoeken van Sintra en haar omgeving. Sintra is vanuit Caldas da Rainha het beste, lees mooiste te bereiken door de kust zoveel mogelijk te volgen. Helaas zat het weer niet echt mee en hebben we weinig kunnen stoppen onderweg.

Ons eerste doel was de botanische tuin genaamd: Monserrate palace. Dit park, is aangelegd door de wereldreiziger Francis Cook. Hij heeft hier een tuin aangelegd met een verzameling van zaden en planten die hij vanuit de hele wereld hier naar toe bracht.


Daarna zijn we naar Sintra stad gereden voor de lunch en hebben we het Nationale paleis bezocht. Dit paleis kan je bezoeken waarbij je een aantal mooie kamers te zien krijgt. Uiteindelijk worden ook de twee typische torens verklaard...

Na het nationale paleis en de lunch rijden we naar de overblijfselen van een Moors kasteel. Hier moet je even flink klimmen, maar wanneer je eenmaal boven bent, is het uitzicht het zeker waard. Aarzel niet om ook even op de kasteelmuur te lopen en dan het hoogste punt te bezoeken, een mooier uitzicht op het Pena paleis, dat we hierna bezochten, krijg je niet.

Porto en weer naar huis...

Tijdens de twee weken Portugal hebben we besloten om terug te rijden via Porto. Even kijken waar de port vandaan komt voordat we dit land achter ons laten. Vanuit Rebeira de Crestos rijden we in een paar uur naar Porto, waar we een hotel hebben gereserveerd via Bookings.com. Porto is een levendige stad aan de Douro. Aan de Douro zijn de vele Porthuizen gevestigd.

Wij lezen in onze reisgids dat Ferreira een van de betere en langste rondleidingen heeft van alle porthuizen. We kunnen het niet allemaal proberen, dus gaan we er maar voor. De rondleiding is erg mooi en alles wordt duidelijk verteld en uitgelegd. Aan het einde staat ons ook nog een proefsessie te wachten. 's Avonds lopen we terug vanuit het Hotel naar de Duoro waar we aan de zuiderkade heerlijk genieten van een diner bij een van de terrassen die door de porthuizen hier zijn opgebouwd. Een heerlijk einde van een mooie reis...

Free Joomla! template by L.THEME