Banner1

Argentinië - Patagonië

Deze reis hebben we bij toeval gevonden in de Summum reisgids. Tijdens een rustige periode op het werk had ik wat tijd om door reisgidsen te bladeren en te kijken waar we de leukste reis konden boeken. In eerste instantie hadden we niet eens duidelijk voor ogen waar we naar toe wilden gaan... Zo dachten we aan: Nepal, Afrika, Transiberië Express, etc., etc., dus we hadden nog geen keuze gemaakt en opties genoeg.

 

Tijdens één van de bladermomenten viel mijn oog op een stukje tekst waarin gemeld werd dat je naar Pinguïn Eiland kunt gaan... en getuige onze reis naar de Galapagos was mijn Farina onder de indruk geraakt van de pinguïns. Misschien was dit wel iets. Binnen een paar minuten was het besloten.... We gaan naar Argentinië!

Natuurlijk moest er het een en ander worden voorbereid. Zo was de wens om ooit nog eens naar Antarctica te gaan weer een stapje dichterbij en aangezien we naar het meest zuidelijkste puntje ter wereld zouden gaan, konden we daar mooi checken wat de mogelijkheden zijn om op Antarctica te komen.

Onze route vind je hier:

Afdrukken

Na enige mails op en neer naar Summum kregen we alle informatie thuis gestuurd en de boeking was een feit. Leuke bijkomstigheid was dat we tijdens de maanden voor de reis een schrijven kregen van Summum dat de reis voor een lager bedrag was ingekocht en dat ook wij hierin mee konden profiteren. De reissom werd verlaagd en dit soort meldingen zijn natuurlijk in de huidige economische situatie meer dan welkom. Verder was de berichtgeving van Summum over de reis en de noodzakelijke info vooraf erg goed te noemen.

 

Buenos Aires

Na onze aankomst in Buenos Aires zijn we een wandeling gaan maken door de stad. We hadden een hotel precies in het centrum en konden dus lopend overal komen. Zo zijn we dezelfde middag naar "Plaza del Mayo" gelopen vanwaar iedereen zijn eigen weg kon gaan. Vanuit hier zijn we naar Puerto Madero gelopen. Een leuke opgeknapte havenwijk waar moderne appartementen aan de oude haven staan. Na een flinke wandeling zijn we teruggelopen naar ons hotel. De volgende dag zijn we met de groep naar Recoletta gegaan. Het kerkhof waar onder andere Evita begraven ligt. Dit is zeer indrukwekkend, zo'n groot kerkhof midden in de stad en zo rustig. Nadat we ook een klein kapelletje hadden bezocht naast het kerkhof zijn we met de groep op weg gegaan naar een bushalte om met de stadsbus naar La Boca te gaan. In deze wijk staan de wereldberoemde gekleurde huisjes. Deze huizen zijn ooit met resten scheepsverf geverfd omdat men niet voldoende geld had om de wijk grondig te renoveren. Let op in de omliggende straten is de kans op zakkenrollers erg groot. De rest van de dag hadden we ter vrije besteding en zijn we lekker de stad ingegaan.

 

Penninsula Valdes

Nadat we met het vliegtuig zo'n 2000 km naar het zuiden zijn gevlogen, zijn we in Puerto Madryn aangekomen. Hier zitten we in een hotel aan de kust en vanuit hier gaan we naar het natuurpark Peninsula Valdes. De volgende ochtend vertrekken we met de bus naar het natuurpark op weg naar een hele grote pinguïnkolonie. Al ver voordat we op de parkeerplaats aankomen, zien we links en rechts van de weg pinguïns liggen en staan. Ze trekken zich totaal niets aan van de snel voorbij razende busjes. Eenmaal aangekomen, krijgen we twee uur de tijd om lekker tussen de pinguïns rond te lopen. We moeten binnen de afrastering blijven, maar ook hierbinnen is voldoende te zien. Je kijkt hoog over de aanlandingsplaats van de Magelhaen-pinguïns uit waarbij het af en aan komen van pinguïns een heel leuk gezicht geeft. Hier wordt het eerste serieuze hoge aantal foto's geschoten. Het zijn gewoon schattige beestjes om te zien.

Ook wordt er later op de dag een stop gemaakt bij een Zeeleeuwenkolonie, maar de eerlijkheid gebiedt mij om te melden dat, na het zwemmen met zeeleeuwen op de Galapagos, niets hieraan kan tippen. Maar toch is het goed om te zien dat er plaatsen op de wereld zijn waar mens en natuur naast elkaar kunnen staan zonder dat we elkaar iets aan doen.

Nadat we hier uitgekeken zijn, rijden we terug naar Puerto Madryn waarbij we op de terugweg een stop maken bij een theehuis in Gaiman even buiten Trelew. Hier mogen we kiezen uit een groot of een klein theehuisje, waar we unaniem voor het kleine theehuis gaan. We komen terecht bij Casa Ty Cymraes waar we een heerlijke Engelse thee krijgen geserveerd inclusief alle lekkere zoetigheden.

 

El Calafate

Nadat we het natuurschoon en dierenspektakel achter ons hebben gelaten, stuurt de piloot ons vliegtuig in de richting van El Calafate. Na een vlucht van 1,5 uur zijn we op het vliegveld en zien we in de verte de Andes liggen. Hier zullen we de komende week gaan doorbrengen. Zowel aan de Argentijnse kant als aan de Chileense kant van de Andes, zullen we een paar natuurreservaten bezoeken.

Vandaag zijn we begonnen met een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer, welke de enige nog groeiende gletsjer ter wereld is. Het gaat allemaal niet meer zo snel, maar hij groeit nog wel. Helaas worden we hier ook weer geconfronteerd met de onoplettendheid van de mensheid. Het verbranden van toiletpapier, zonder erbij te blijven tot het uit is... Resultaat, een hele kale berg! Tja, gelukkig zijn er ook veel mooie dingen te zien en na een korte wandeling staan we recht tegenover de gletsjer... Hij is wel erg groot van zo dichtbij. Je hoort het continue kraken en op spanning komen. Soms komt er een stuk vanaf, wat dan donderend in het water valt.

Na de lunch kunnen we beginnen aan een gletsjer "hike", en als je het financieel kunt, moet je dit echt even doen. Het is een hele ervaring om even een klein stukje te "hiken" op zo'n vreselijk grote gletsjer... Na de eerste twintig meter begint het echte werk en de gidsen raden iedereen dan ook aan om in die eerste twintig meter te bepalen of je het wel of niet aan kunt. Nadat er twee personen zijn teruggegaan, gaat de groep op weg naar boven. We komen langs diepe kloven en flinke waterstromen. Helemaal te gek, zeker de beloning die op het einde op ons staat te wachten...

Vandaag gaan we op weg naar een tweedaagse uitstap naar het natuurpark "Fitz-Roy" genaamd naar de berg. De berg is vernoemd naar de kapitein van de boot Nemo, het schip waarmee Darwin zijn ontdekkingstochten maakte. Met de bus rijden we naar het park. Af en toe stoppen we om met een grote hamer de motor weer tot leven te wekken. Eenmaal aangekomen vergeten we deze rit direct. Het kleine, maar mooie dorp, El Chaltén, ligt voor ons. Na een korte stop bij de parkrangers mogen we verder om in te checken in ons hotel. Snel staan we weer buiten alwaar we met onze twee Belgische vrienden een start maken met een flinke wandeling.

Na een fikse wandeling van een uur of vier, komen we aan bij de gletsjer. We nemen hier even een rustpauze en na de foto en filmbewegingen gaan we weer terug naar El Chaltén. Hier aangekomen nemen we een douche en maken ons klaar om te gaan eten. Zo tegen middernacht rollen we uitgeput in ons bedje. De volgende dag staan we niet te vroeg op en nemen we een kortere wandelroute omdat we 's middags weer teruggaan naar El Calafate. Als we hier 's avonds laat aankomen, duiken we direct het bed in. Morgen staat het bezoek aan de Upsula gletsjer op het programma.

De Upsula gletsjer is de grootste gletsjer van Zuid-Amerika. Helaas wordt het weer steeds slechter als we dichter bij de gletsjer komen, maar dat mag de pret niet drukken. Langzaam varend tussen huizenhoge ijsbrokken, geeft je toch het gevoel heel klein te zijn... Het is nog vreemder als je weet dat er maar zo'n 16% van de ijsberg boven water uitsteekt... Dan moet die ijsklomp echt mega groot zijn!!

 

 

Chili

De volgende dag gaan we met de bus naar de Chileense grens. Vanaf de Argentijnse grens rijd je dan eerst door een stuk van zo'n 5 kilometer niemandsland, voordat je hier aankomt. De hele groep dient een visum te krijgen, waarbij we rustig op onze beurt moeten wachten. Na zo'n halfuur staan we allemaal weer buiten en hebben we onze visa. Op naar de eerste de beste eettent, om een hamburger te verslinden. Hierbij krijgen we bijna een hartverzakking.... 12 dollar per persoon voor een hamburger en een drankje?? (zouden die Europarlementariërs hier ook geweest zijn???) Maar aangezien er nergens in de wijde omtrek een concurrent te zien is, bestellen we toch maar... Hierna rijden we naar het natuurreservaat "Torres del Paine" waar we de komende vier nachten gaan doorbrengen.

Aangekomen in park "Torres del Paine" brengen we eerst een bezoek aan de parkrangers. Nu is het een korte rit naar de eerste haciënda, waar we de eerste overnachting hebben. Eigenlijk was de planning om 4 nachten door te brengen bij "Refugio Pehoé" Nu slapen we de eerste twee nachten op Posada Rio Serrano. Vanuit hier gaan we de tweede dag in twee groepen lopen. De ene groep doet een poging naar een hoog uitzichtpunt te klimmen en de tweede groep loopt rond "Lago Azul". Wij lopen met de tweede groep mee, en hebben na 6 uur het meer gerond. De volgende dag gaat de groep richting Refugio Pehoé, maar samen met de twee Belgische vrienden lopen wij gevieren via wandelroutes naar Pehoé. Wat een machtige tocht en wat een wind hebben we tegen. We worden regelmatig uit het voetpad geblazen. We krijgen dan ook steeds meer respect voor de wandelaars die hier met volle bepakking rondlopen. De laatste nacht brengen we buiten het park door. Hier slapen we weer in een haciënda. De laatste dag in Chili vullen we met een bezoek aan de range van de eigenaar van alle slaapplaatsen en hier nuttigen we ook een lunch. Nadat alles op is en de eigenaar bedankt, rijden we naar Puerto Natales waar we de boot nemen naar Tierra del Fuego. Hier kunnen we even bijkomen van alle mooie indrukken die we de afgelopen dagen hebben opgedaan.

 

Ushuaia

Aangekomen in Tierra del Fuego verkennen we eerst de stad waarna we een tocht boeken met de Tres Marias. Dit is een tip uit de Elmar reisgids. Het is inderdaad een echte aanrader. De trip gaat met maximaal 8 personen en onderweg legt de kapitein van alles uit. Zo bezoeken we H-eiland (het lijkt op een H) waar mossen staan, die slechts enkele centimeters per jaar groeien. Ook bezoeken we een kleine rots in het Beagle kanaal waar zeeleeuwen liggen uit te rusten. Op de terugweg zit ik 1,5 uur aan het roer en voel me echt even Fitz Roy...

's Avonds eten we bij een Duits restaurant, Tia Elvira. Hier is het eten lekker en je krijgt voldoende, Farina probeert hier de "Kings Crab". De volgende dag gaan we een bezoek brengen aan de musea in Ushuaia, waar bijvoorbeeld het marinemuseum bij hoort. Ook bezoeken we een oude gevangenis. In deze gevangenis is een expositie van een Argentijnse kunstenaares, Gabriela Pertovt. Daarnaast is hier een expositie over Antarctica en zijn verleden. Erg mooi zoals deze expositie is opgezet. We besluiten hier nog een schilderij te kopen en na een uurtje of twee staan we met een opgerold schilderij buiten.

 

De volgende dag gaan we terug naar Buenos Aires om van daaruit door te reizen naar Puerto Iguazu. We gaan met het vliegtuig naar Buenos Aires en zodra we aankomen op het kleine vliegveld in de stad, worden we naar de grote busterminal vervoerd. Hier laten we de koffers en tassen achter. We nemen de rest van de middag vrij om naar eigen keuze te besteden. Als we maar om 19:00 uur terug zijn op het busstation omdat we dan met de nachtbus naar Puerto Iguazu moeten vertrekken.

 

Buenos Aires

Gewapend met een kaart van Buenos Aires lopen we met de gids op naar het begin van de winkelstraat en na een halfuurtje flink doorstappen staan we voor Tortoni, een cafe waar ze de lekkerste chocolademelk van de wereld hebben (volgens Farina). Hier drinken we een kopje chocolademelk waarna we terugwandelen door de winkelstraat naar een stadspark. Aan de andere kant van dit stadspark ligt het busstation. We zijn dus ruim op tijd weer terug.

Als we om 19:00 uur in de bus zitten begint de grote uittocht met de nachtbus naar de Braziliaanse grens. Alsof je in de business-class zit van een vliegtuig, zo lekker groot zijn de stoelen. Ze kunnen bijna een compleet 1 persoonsbed vormen. Volgens de gids is deze manier van reizen lekker, comfortabel en niet duur. Rond 22:00 uur wordt het warme eten opgediend en zitten we aan de kip met rijst. Na het eten lekker genieten van een Spaanstalige film en daarna slapen.

 

Foz de Igazu

Als we 's ochtends onze ogen open doen is de wereld volledig veranderd. De grond naast de weg is rood en we zien palmbomen... echt een tropisch klimaat. In tegenstelling tot zo'n 2000 kilometer meer naar het zuiden, waar we uitgestrekte droge vlaktes zagen, is het hier vol levendige mooie kleuren. Zo rond 11:00 uur rijden we het busstation van Puerto Iguazu op en lopen vanaf hier naar ons hotel. Dit blijkt een leuk rustig hotel te zijn, met een zwembad. Heerlijk, kunnen we een frisse duik gaan nemen!

's Middags komt er een zeer donkere wolk aandrijven en krijgen we een regenbui zoals we hem alleen ooit in Bangkok meemaakten. Onweer zorgt ervoor dat de elektriciteit in het plaatsje uitvalt. Helaas valt hiermee het bezoek aan de Iguazu watervallen aan de Braziliaanse kant uit. We schuiven dit op naar de dag dat we weer terugvliegen, want dan hebben we nog de ochtend. Overigens is dit beter, want dan staat de zon beter voor de foto's.

Het bezoek aan de Iguazu watervallen is werkelijk verschrikkelijk mooi. We gaan eerst even een stukje lopen waarna we door een Hollander meegnomen worden naar grote legertrucks waarin we moeten gaan zitten. Nadat we een stuk door het oerwoud hebben gereden en links en rechts gewezen zijn op mooie vlinders, komen we aan bij de boten. We gaan varen over het water van de watervallen en gaan ook heel dichtbij... De rest van de dag lopen we een beetje op te drogen waarbij we het hele park bezichtigen.

Het hele park is voorzien van duidelijke wandelpaden en alles is goed te vinden. Elk uitkijkpunt geeft je weer een ander beeld over de watervallen van Iguazu. Er is zoveel te zien. Je moet zeker met het treintje naar het uiterste puntje van het park. Hier begint een 1000 meter lange wandeling over een nieuwe brug... De oude ligt in delen onder ons. Aan het einde sta je op een groot platform waar je in de keel van de waterval kunt kijken. Dit is werkelijk machtig mooi en zeker de moeite waard. Na zo'n half uurtje op dit platform te hebben gestaan lopen we terug. De dag zit erop. Terug in het hotel frissen we ons op en lopen het centrum in. Wat ons eigenlijk al de gehele reis opvalt is dat het overal lekker druk is, veel leven op straat. We zijn op zoek geweest naar Peña Atahualpa, maar deze is echt niet meer te vinden. Geen live muziek zoals de reisgids ons beloofd had. Gelukkig zijn er nog een aantal andere tentjes waar we terecht kunnen voor een heerlijk diner.

De volgende dag gaan we met de bus naar Brazilië waar we eerst stoppen bij de helikoptervlucht. In de reisgidsen vind je hier verschillende argumenten voor om het wel of niet te doen. Als je het financieel nog kunt, denken wij dat je het moet doen. Het is in totaal een vlucht van 10 minuten en per minuut dus best duur, maar je krijgt er dan ook wel iets prachtigs voor terug! De piloot maakt meerdere rondjes zodat je alle tijd hebt om mooie foto's te maken. Nadat de piloot ons terug afgezet heeft gaan we naar het park.

De Braziliaanse kant is heel anders. Je ziet dat men er meer werk van gemaakt heeft. Er is meer commercie rond de watervallen. Het mag de pret natuurlijk niet drukken en dus gaan we op weg naar de eerste watervallen. Het uitzicht is werkelijk adembenemend en nog mooier dan vanaf de Argentijnse kant. Je kijkt hier in de keel van de grootste waterval. Tegelijk sta je ver genoeg weg om de loopbruggen, waar we gisteren overheen liepen, niet te zien. Het mooie van de Braziliaanse kant is dat je van boven naar beneden loopt en net voor de grote waterval op vloer niveau bent en tegen al dat water op moet kijken... Dan voel je je pas echt erg klein. Je komt hierdoor voor je gevoel ook dichter bij de waterval. Je voelt de waterdruppels gewoon...

Eenmaal op de terugweg naar Argentinië zitten we nog lang na te praten over de overweldigende indruk die dit schouwspel op ons heeft achtergelaten. Dit moet werkelijk een van de mooiste watervallen ter wereld zijn...

 

Buenos Aires

In Buenos Aires aangekomen, moeten we weer even wennen aan de drukte, maar toch is alles weer vertrouwd en bekend. We gaan vanavond eten in een restaurant dat we aan het begin van de reis in Buenos Aires hebben ontdekt. Het zit een flink eind weg van het hotel, maar even lekker de benen strekken is ook niet verkeerd. Het is aan de grote avenue met alle musicalzalen. Ergens zit een McDonalds (sorry, maar ik moet toch een punt van herkenning hebben...) en hier kan je onder het kantoorpand door naar achteren. Er openbaart zich een klein dorpsplein met allemaal kleine winkeltjes en theatertjes. Live muziek (helaas niet als wij er zijn) en eten in de buitenlucht op het terras met uitzicht over het dorpspleintje. Je waant je even weg uit de drukte en het eten is er, niet onbelangrijk, heerlijk en zeker niet duur. De volgende ochtend brengen we een bezoek aan San Telmo een artistieke kunstenaars wijk, waar allerlei kleine galerietjes zitten. Het mooiste is het systeem van door verwijzen. Er hangt aan de deur een bordje, dat wanneer er niemand is, je naar een andere winkel stuurt en hier hangt weer zo'n zelfde bordje naar een andere winkel... Uiteindelijk heb je alle galeries gehad...

De volgende dag vliegen we weer terug naar Nederland, met een koffer vol ervaringen en de belofte nog eens terug te gaan naar Argentinië. Een land dat meer biedt dan alleen prinses Maxima...

Free Joomla! template by L.THEME