Banner12

Antarctica reis

Na een flinke voorbereiding gaan we eindelijk op weg naar Antarctica.

Panorama Grytvikken South-Georgia 

 

Dag 1:

Eindelijk is het zover, we gaan naar de Falkland-eilanden, South-Georgia en Antarctica!
Voor velen een reis om van te dromen, maar voor ons nu werkelijkheid. Op 1 januari 2005 vertrekken we met afgeladen tassen naar Schiphol. Vanaf Schiphol vliegen we om 19.35 uur via Madrid naar Buenos Aires. Onze bagage bestaat vooral uit water- en winddichte broeken en jassen, bergschoenen, overshoes en sportieve kleding. De vlucht verloopt goed en vrij rustig. Het lukt ons zelfs om ’s nachts enkele uren te slapen.

 

Dag 2:

Om 8.15 uur komen we aan in Buenos Aires. We verblijven 1 nacht in hotel Claridge. Het is een mooi hotel in het centrum van de stad. Na aankomst zijn we meteen de stad ingedoken om de lekkerste chocolademelk ter wereld te gaan drinken bij café Tortoni. Hierna gaan we met de taxi naar San Telmo, een kunstenaarswijk.

 

 

Dag 3:

Vanaf Buenos Aires vliegen we de volgende dag door naar Ushuaia. Helaas hebben we drie uur vertraging en komen we pas rond 17.00 uur in Ushuaia aan.

 

 

 

 

Dag 4 Ushuaia:

’s Ochtends worden we opgehaald voor een excursie naar het Nationale Park Tierra del Fuego. We worden met een auto rondgereden door het park en op diverse plaatsen stoppen we. Op een aantal plekken hebben bevers dammen gebouwd en veel schade aangericht. ’s Middags bezoeken we voor de tweede keer (vorig jaar ook al!) het maritiem- en gevangenismuseum.

 

 

 

 

Dag 5:

Ushuaia is het vertrekpunt van onze bootreis met de M/V Orlova, een Joegoslavisch, ijsversterkt schip van 100 meter lengte. Als we aan boord komen rond 16.30 uur, moeten we eerst onze boottickets en paspoorten inleveren en worden we naar onze hut gebracht. Het is een hut met twee bedden, wat kasten en een badkamertje met wc, wastafel en douche. Hier kunnen we het wel drie weken volhouden. De kapitein en zijn bemanning zijn Russisch, het overige personeel is Westers. Er kunnen maximaal 109 passagiers mee en deze gaan ook mee. De boot is vol! Eenmaal aan boord gekomen, stellen de crew en de kapitein met zijn bemanning zich aan ons voor. Rond 21.20 uur worden de trossen losgegooid en we vertrekken via het Beagle kanaal op weg naar de Falkland-eilanden. Deze trip duurt 1½ dag.

 

Dag 6:

Aan boord worden we goed bezig gehouden met allerlei lezingen over de geschiedenis, de geologie en natuurlijk het wildleven. Ook ontkomen we niet aan zeeziekte en beiden liggen we dan ook een aantal uren uitgeteld op bed met de ogen dicht. Dit is de beste manier om er weer bovenop te komen.

 

Dag 7:

Gelukkig zijn we de volgende dag weer op de been om een landing te maken op Carcass Island en Saunders Island. Na een pittige wandeling worden we door de eigenaar van Carcass eiland getrakteerd op thee en cake.
Op Saunders Island zien we honderden Magelhaenpinguïns, Rockhopperpinguïns, black browed albatrossen en enkele Koningspinguïns. De Rockhopperpinguïns zijn erg grappige diertjes met gele plukjes op hun hoofd. Qua lengte komen ze niet boven je knie uit. Ze hoppen letterlijk van de ene rots naar de andere. Dit is misschien wel de leukste soort van de zeven pinguïns, die we op deze reis zullen zien.

 

Dag 8:

Na een korte stop in Port Stanley vervolgen we onze reis naar South-Georgia, dat zo’n 1400 km verderop ligt. De bemanning geeft voortdurend aan, dat ze altijd proberen om deze landingen mee te maken, omdat het er zo mooi is. Op Antarctica gaan ze alleen mee bij mooi weer.

 

Dag 9:

Vandaag varen we de hele dag.

 

Dag 10:

Ook vandaag varen we de hele dag. We zien onze eerste ijsberg.

 

Dag 11:

Na een behoorlijk onstuimige tocht, komen we na 2½ dag varen aan bij Grytviken (zie de foto bovenaan deze pagina). Als we naar het strand toe varen, zwemmen de zeeleeuwen ons al tegemoet. In Grytviken staat een oud walvisvaartstation, een museum en Shackleton ligt er begraven. Het is hier erg mooi. Er is veel groen, ijs, zeeleeuwen, zeeolifanten en koningspinguïns.


’s Middags gaan we naar Salisbury Plain. Bij aankomst zien we één grote donkere vlakte. Dit blijkt een kolonie te zijn van 100.000 paar Koningspinguïns. Het is werkelijk prachtig en indrukwekkend om te zien. Het zijn zeer statige beestjes. Hun geeloranje kleur op de kop steekt mooi af tegen het groen op de achtergrond. Ondanks het feit dat er zoveel pinguïns op zo’n klein stukje leven, valt het mee met het geluid en de geur. Ook lopen er vele jonge pinguïns rond in hun bruine bontjas. Zij zijn erg nieuwsgierig en als je stil blijft zitten, komen ze heel dicht naar je toe. Ze pikken zelfs aan onze statieven.

 

Dag 12:

Richard is jarig! De hele hut hangt vol met slingers, kaarten en plaatjes. ’s Ochtends gaan we naar Prion Island naar de nestelende albatrossen kijken. Het is een hele kunst om op het modderige pad een stuk omhoog te lopen. Als we boven zijn gekomen, begint het te sneeuwen en er ontstaat een schitterende regenboog, die zeker een half uur in de lucht blijft staan. Prachtig met al die ijsbergen op de achtergrond! ’s Middags gaan we naar Stromness, een oud walvisvaartdorp. Ook lopen we door een gletsjervallei naar de waterval uit het verhaal van Shackleton.

 

Dag 13:

De volgende dag zien we de allermooiste plek, die we ooit gezien hebben……. Gold Harbour! Op het strand steken de felgekleurde koningspinguïns mooi af tegen het zwarte zand. Ook leven hier vele zeeleeuwen, zeeolifanten en gentoo-pinguïns. Een eind verderop is een prachtig watertje met duizenden koningspinguïns. Ze staan er allemaal omheen. Het water is zo glad als een spiegel en op de achtergrond zijn prachtige grote gletsjers. We kijken onze ogen uit en blijven zolang het maar kan. ’s Avonds hebben we een barbecue op het dek van de boot. Heerlijk!

 

Dag 14:

De laatste dag op South Georgia bezoeken we Cooper Bay. Naast de ons al bekende dieren, zien we hier ook een kolonie macaroni-pinguïns. Er zitten zoveel pinguïns, dat we geen landing kunnen maken en vanaf de Zodiac moeten toekijken. Als laatste gaan we naar Fjord Drygalski. Dit imposante fjord is 6 mijl lang en 1 mijl breed. Vervolgens zetten we onze reis voort naar Antarctica.

Antarctica

Dag 15:

We varen vandaag de hele dag. Richard heeft vandaag heel veel walvissen gezien!

Omdat de reis voortvarend verloopt, kunnen we nog een ongeplande landing maken op de South Orkney Islands. Hier zien we veel adéliepinguïns.

 

Dag 17:

De volgende landing zal plaatsvinden op Paulet Island. Door de vele ijsbergen is het schip genoodzaakt een andere route te gaan volgen. Er wordt een alternatief gekozen: Elephant Island. Helaas is hier de branding zo ruw dat ook deze landing niet door kan gaan. De middag wordt gevuld met varen langs de Endurance gletsjer. Als klap op de vuurpijl zien we vier verschillende soorten walvissen. Fantastisch!

 

Dag 18:

Vandaag maken we een landing op Halfmoon Island. Hier zit een grote kolonie kinbandpinguïns met jongen. ’s Middags gaan we naar Deception Island. Dit is de grootste van 3 recent actieve vulkanen in de South Shetlands. De nauwe ingang heet Neptune’s Bellows. Binnenin heet het Whaler’s Bay. Hier staan nog een aantal oude gebouwen van een oud walvisvaartstation.

 

Dag 19:

Vanochtend zijn we gewekt door schuivend ijs. De baai, waar we nu liggen, heet Port Neko. We worden hier opgewacht door veel poedelende gentoopinguïns. We zetten hier voor het eerst voet aan het vaste land van Antarctica. ’s Middags wordt de groep in tweeën gedeeld. De ene helft van de groep maakt een zodiaccruise bij de Petzvalgletsjer en de andere helft maakt een landing bij een verlaten Argentijnse basis met gentoopinguïns. ’s Avonds zijn er veel bultrugwalvissen bij de boot.

 

Dag 20:

Vandaag staan we ontzettend vroeg op. Om 4.45 uur loopt de wekker al af en even later staan we buiten te kijken hoe de stuurman de boot het Neumayer kanaal in vaart. Na het ontbijt gaan we een landing maken bij Jougla Point. Het is heerlijk weer met een strakblauwe lucht en stralende zon. De bergen met sneeuw zijn ontzettend goed te zien. Jougla Point is een geweldig mooi punt. Er zitten veel gentoopinguïns en blue-eyed shags. Hierna gaan we naar Port Lockroy. Hier is een postkantoortje en een museum. Ook krijg je hier een stempel in je paspoort, dat je op Antarctica bent geweest.

 

Daarna gaan we snel door naar Lemaire Channel. Er ligt helaas zoveel ijs, dat de boot niet door het kanaal kan varen. Er wordt een alternatief aangeboden. Met de zodiacs varen we naar de ingang van het kanaal. Dit is een geweldig mooie tocht. Er ligt veel pakijs. Helaas is dit onze laatste landing. De kraan, waar de bootjes mee aan boord gehesen worden, gaat stuk. Het lukt de Russische bemanning niet om deze te maken. Uiteindelijk worden de bootjes op het achterdek vastgesnoerd. De terugreis gaat beginnen!

 

's Avonds is er een mooie zonsondergang te zien.

 

Dag 21:

Vanochtend worden we voor het eerst niet gewekt. We varen door de Drake Passage. De boot schommelt aardig, maar het kan nog vele malen erger. Toch ontkomen we beiden niet aan zeeziekte. Overdag volgen we lezingen, een quiz en wonen we een veiling bij.

 

Dag 22:

Vannacht is de boot een paar keer flink tekeer gegaan. Alles wat nog los lag, vloog door de kamer. ’s Middags zien we van verre afstand Kaap Hoorn liggen. ’s Avonds is er een Captains Cocktail en een farewell diner.

 

Dag 23:

Ons laatste ontbijt op de boot. ’s Ochtends komen we al rond 7.15 uur aan in de haven van Ushuaia. Om 8.15 uur zetten we voet aan land. De rest van de ochtend brengen we door in Ushuaia. Om 14.30 uur vliegen we weer terug naar Buenos Aires. ’s Avonds gaan we naar de wijk Palermo, waar we in de open lucht een heerlijke pizza verorberen.

Op weg naar huis

Dag 24:

Vandaag nog een dagje Buenos Aires. Heerlijk! Eerst gaan we een kopje chocolademelk drinken bij Tortoni. Daarna pakken we een taxi naar het shopping centrum Abasto. ’s Avonds gaan we eten in de wijk San Isidro. Het restaurant Kansas heeft heerlijk vlees, maar ze spreken er nauwelijks Engels, zodat er voortdurend miscommunicatie is (bv. i.p.v. twee toetjes krijgen we één toetje met twee lepels). Op de terugweg hebben we autopech met de taxi. Na 30 minuten wachten komt er een andere taxi om ons terug te brengen naar het hotel.

 

Dag 25:

Vandaag is de terugvlucht naar huis. Rond 14.10 uur stijgt het vliegtuig op en rond 5.40 uur landen we in Madrid. Hier hebben we alle tijd om een rondje te lopen en om 9.20 uur stijgen we weer op. Om 11.58 uur landen we op Schiphol en om 14.45 uur zijn we weer thuis.

 

Helaas!!!!! Wanneer gaan we weer??????

Free Joomla! template by L.THEME